Skolehaven som læringsrum

Hvordan kan man bruge en skolehave til at skabe bedre undervisning? I 2015 gik Skoleliv i Nepal i gang med at arbejde med Skolehaven som læringsrum.

Vores madskoler har haft skolehaver siden 2010, og siden 2013 har haverne været 100% økologiske. Men frem til 2015 har haverne primært været produktionshaver, hvor dele af den mad, som bliver serveret for eleverne bliver produceret.

I Danmark bliver uderummet i stigende grad integreret i læringen i den danske folkeskole, og elever strømmer til de danske skolehaver som aldrig før. I Skoleliv i Nepal tror vi på, at nepalesiske børn på samme måde kan få forbedret deres faglighed i skolehaven.

Den mest anvendte metode til læring i den nepalesiske offentlige skole er udenadslære og kopiering af skolebøger. Når elever og lærere i stedet går udenfor i haven, bliver det lettere at skifte den velkendte form ud med nye læringsformer.

I 2016 startede vi med en mindre bevilling fra Thunes legat. Vi startede projektet op med en workshop for skolernes lærere, bakket op af en gruppe unge praktikanter fra Zahle seminarium. Her blev der snakket om, hvorfor og hvordan haven kunne bruges, og lærerne fik mulighed for at lufte, hvor de følte projektet kunne blive en udfordring.  Herefter gik haveprojektet i gang. Det kan du læse mere om i blogindlægget fra de fem danske studerendes praktik og projektets start

I sommeren 2016 var vi så heldige at vores unge projektleder Rati Parajuli fik mulighed for at komme til Danmark og være i praktik i Københavns Skolehaver i tre uger (Læs blogindlæg fra Rati Parajulis besøg i Danmark), og i efteråret fulgte Anne Mette Nordfalk, fra Skoleliv i Nepal op på projektet med endnu en workshop for lærerne på den ene af skolerne. Her byggede vi videre på de indledende erfaringer og lavede nogle tværfaglige planer for, hvordan haven skulle indgå i undervisningen.

Denne del af projektet er blevet evalueret i 2017 og det fremgik tydeligt at projektet fungerede rigtig godt på den skole, som havde deltaget i begge workshops. Der var ikke synlige resultater i elevernes karakterer, men lærerne havde rykket sig meget. Hvor de fra starten var meget tilbageholdende, var de et år senere meget begejstrede og havde fået en større forståelse for at læring i en skolehave kan gøre eleverne langt mere engagerede end udenadslære.

Siden har lærerne på denne skole videreført elevhaverne uden særskilt støtte udefra.

 

Opdatering fra projektet på Facebook:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSkoleliviNepal%2Fposts%2F842020672612112&width=500

Advertisement
%d bloggers like this: