Læringsgrupper for landbofamilier

nov16-heleholdet
I november 2016 lige efter Tihar og mens risen blev høstet rundt om på markerne holdt Skoleliv i Nepal, Soiya Mahila Swolambi Sanstha facilitatorkursus med Ingelis og Aage Dissing som kursusledere og overfacilitatorer. Den tykke topi-klædte mand til venstre er Ganesh Ghimire øverste leder på Kommunen (Devdaha Municipality).
nov16-2-helesalen
Der var fire kvinder med fra hver af vores 5 fem grupper. Tanken er, at grupperne skal kunne deles i 4 undergrupper med hver sin facilitator. Undergrupperne skal som udgangspunkt mødes en gang om ugen og fokusere på emner som sundhed og praktisk økologi.
nov16-1-lyttende-kvinder
Facilitatorerne skal ikke lede grupperne, men støtte grupperne i at blive dynamiske fora for udveksling af viden og til opnåelse af fælles mål.
nov-16-5-kvindertavle
De fleste af facilitatorerne kunne læse og skrive, hvilket ikke er så almindeligt i vores grupper. Så der var mere skriftlighed end vi plejer. Vi håber, det giver mulighed for at fastholde de mange emner bedre.
nov16-inglis-aage-menukalytter
Alt foregik på nepali, så der blev oversat ivrigt til Ingelis og Aage.
nov-16-5-miralytter
Mina Bhusel, Soiya Mahilas dygtige næstformand og formand for den nye kvindelandbrugsgruppe. Mina er en af de kvinder, som vi tror og håber, kan være en bærende kraft i organisationen fremover.
nov16-3-gruppearbejde1
Gruppearbejde var en bærende del af kurset, da en væsentlig del af pointen var at kvinderne skulle lære at dele viden. Det var ikke så let at få gang i en diskussion, men der blev skrevet meget ned.
nov16-4-gruppearbejde2
Vi havde besøg af tre projektledere fra den danske forening Trianglens partnerorganisation ASK (Aapasi Sahayog Kendra). De blev blandet med de øvrige deltagere.
nov16-18-kompost-ude
Kurset havde ikke økologisk jordbrug som primært fokus, men selvfølgelig var vi også ude i haven og være praktiske. Her hældes der aske i en ny kompost. Asken skal ikke for langt ned, for den skal siv igennem resten af komposten og ikke bare ud i jorden under den.
nov16-19-laggront
Udover komøg blev der lagt masser af frisk grønt i komposten.
20161108_122937
Så er komposten færdig og klar til at blive dækket til. Den har selvfølgelig også fået et par tagetes som pynt 🙂
nov16-21-mandala
En anden type kompost til små områder er denne kompostmandala. Når den er færdig er der jord op til toppen af stængerne. I midsten smides grøntaffald, og der dyrkes afgrøder på siderne.
20161108_122937
Så er komposten færdig og klar til at blive dækket til. Den har selvfølgelig også fået et par tagetes som pynt 🙂
nov16-8-inglisograti
Rati Parajuli, vores unge skolehaveprojektleder, fik også nogle gode råd med på vejen fra Ingelis. Rati skal i gang med anden sæson i skolehaven med blandt andet 6. klasse.
nov16-9-jyotsna-sabi-bishnu
Jyotsna Tuladhar (tv) i snak med køkken- og haveansatte Sabitri Musahar. Vi håber, at de to kan dele en masse viden omkring økologisk jordbrug. Jyotsna har selv arbejdet som økologisk landmand i 3 år og Sabitri har gennem de sidste to år lært en masse om emnet fra blandt andet Lis Rasmussen (Kiselgården) og fra besøg på Søbogaards økologiske gård i landsbyen Gamcha.
nov16-10-rajkumari-asha
Kvinderne blev også sat til at observere skolehaven. Det var de rigtig gode til.
nov16-11-se-pa%cc%8a-korn
Der blev også kikket på sygdomme og skadelige insekter. Der er selvfølgelig rigtig mange skadedyr og sygdomme i Rupandehis varme klima og det er ikke det letteste at komme af med.

nov16-11-se-pa%cc%8a-korn2

nov16-16-hostteamforbereder
Hver eftermiddag blev morgendagens host-team tilbage og planlagde den følgende dag. Emnerne var i høj grad deltagernes egne ønsker indenfor landbrug. Enkelte var fastsat på forhånd, som fx. “en dag i en læringsgruppe,” hvor deltagerne skulle gå i dybden med, hvordan de i praksis vil besøge hinanden og holde møder.
nov16-14-aage-ranjana
Kvinderne blev også sat til at tegne deres egen have, og beskrive hvad de dyrker og hvordan de selv mente, at udnyttelsen kunne forbedres.
nov16-12-kvindeogteginger
Mange af kvinderne har ganske lidt jord, men alle vil kunne forbedre deres fødevareselvforsyning. Derved får kvinderne sundere mad (læs: flere grøntsager) og sparer penge på indkøb.
nov16-15-inglis-dans
Pauser er selvfølgelig også vigtige. Kvinderne var ret vilde med Boogie Vuggie, eller som her, hvor de har fået Ingelis ud og danse i nepalesisk stil.
20161110_140727
Vi havde lånt et lokale til kurset på Bhawanipur skole. Så der blev også tid til en snak med skoleleder Dinanath Aryal.
20161110_162612
Farvel og tak for denne gang! Vi synes, kvinderne lærte meget, de blev i hvert fald bedre og bedre til at være host-teams og til at diskutere. Nu skal de bare ud og have gang i grupperne!

Offentliggjort af skolemadtilnepal

Skolemad til Nepal er en lille frivillig forening, som støtter fattige børns uddannelse i det sydlige Nepal. Vores kerneaktivitet er gratis skolefrokost, men vi har også danske praktikanter, vi rejser penge til solceller på skolerne, til videreuddannelse af lærerne og forhåbentlig i fremtiden til at forbedre undervisningen med computere På foreningens vegne Anne Mette Nordfalk Forkvinde

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: