En sti af lys for Laxmi

Da jeg boede i Nepal, syntes jeg, at Tihar, også kaldet Dipawali, minder om jul. Højtiden falder i den mørke tid og man sætter fine lys i sit hus. I Soiya hedder højtiden “Amausa” og er årets største højtid. Den fejres med de fineste små kerter.
amausalysDet “smarte” ved at bo i et lerhus er, at man kan “omskabe det” som man vil. Fx. sætte små hylder op til sine lys. Derudover havde mange sat en sti af lys fra vejen og hen til deres hus. Det er for, at gudinden Laxmi (gudinde for velstand) kan finde derind. Det håber jeg virkelig, at hun gør!
amausa-phoolmatis amausalys.jpgPhoolmatis hus var særlig flot, så jeg var lige inde og kikke og sige “ramroh chaa” og “nik bah” (betyder “godt” på hhv. nepali og tharu. Det sidste udløser altid latter, så det billige “klovne-point” lukrerer jeg på hver gang). Hvad der var knapt så lattervækkende var, at Phoolmati har fået ny svigerdatter. Hendes velsagtens 18-19 årige søn er løbet væk og er kommet hjem med en pige, der nu går rundt i rød sari og er “ny brud.”
amausa-phoolmatis svigerdatter.jpgPigen ved siden af er Phoolmatis datter, en af de piger, som vi så frygtelig gerne vil holde i skolen. Hmm, hvordan påvirkes man, når man får sådan en ny “storesøster” i huset? Håber lektiegrupperne kan være bare en lille modvægt….
bai tikka 1.jpgEn anden del af Tihar/amausa er bhai tikka. Hvor søstre maler deres brødre/fætre i panden og giver dem en fin krans, som en slags velsignelse.
bai tikka 2Hjemme hos Sita blev huset pyntet på en helt anden måde inden bhai tikka:

anjali-hus-tikkaAnjali og hendes mor Sita gav deres hus et væld af fine prikker.
amausa-pynte hus nærBagefter kom der en lille fætter på besøg og så var det ellers tikka-tid:

bai tikka 3En stolt mor ser til. Neelam er Asha (ny formands) svigerdatter og skal nedkomme med sit andet barn om en måneds tid. Asim på fem år er hendes ældste og mors og farmors øjesten.
bai tikka 6bai tikka 5Man skal have tungen lige i munden for at male rigtigt. Det var Anjalis første gang, så vidt jeg forstod. Her er det hendes lillebror Asik, som får et sandt trafiklys i panden 🙂

De to unge herrer syntes, det var herligt 🙂

 

Offentliggjort af skolemadtilnepal

Skolemad til Nepal er en lille frivillig forening, som støtter fattige børns uddannelse i det sydlige Nepal. Vores kerneaktivitet er gratis skolefrokost, men vi har også danske praktikanter, vi rejser penge til solceller på skolerne, til videreuddannelse af lærerne og forhåbentlig i fremtiden til at forbedre undervisningen med computere På foreningens vegne Anne Mette Nordfalk Forkvinde

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: